Projektowanie wnętrza

NEO, OFFICE

Cel projektu wnętrza recepcji biurowca Neopark A

Neopark to nowy budynek biurowy w Warszawie. Studio projektowe Robert Majkut Design zostało zaproszone do stworzenia koncepcji lobby, z uwagi na fakt, iż  zostało wcześniej przygotowane w bardzo prostej formie. Lobby to pierwsze miejsce, w którym znajdujemy się po wejściu do budynku, dlatego powinno posiadać zatem swoją indywidualną formę – spójną z architekturą i założeniami jakie budynek ma pełnić. Niewątpliwie współczesne budynki i ich hole przestają być tylko i wyłącznie przestrzeniami z recepcją. Przede wszystkim, celem tej aranżacji jest stworzenie miejsca z charakterem, nowoczesnego i ciepłego za pomocą selekcji odpowiednich materiałów, kolorów, światła, mebli oraz zieleni i sztuki. W przestrzeni uzupełniono oświetlenie, zastosowano nowe okładziny ścienne, dodano zieleń w donicach i zaaranżowano nowe układy mebli. Na koniec, w projekcie wnętrza lobby przewidziano także ustawienie rzeźb oraz reprintów znanych dzieł sztuki.

Więcej

Rearanżacja przestrzeni lobby

W istniejącej recepcji dodano oświetlenie nad ladą w postaci małych delikatnych talerzy w kolorze białym, zawieszonych na różnej wysokości, tworzących delikatny charakter chmury światła. Na ścianie za ladą uzupełniono lamele za logo oraz zmieniono logo. Nowe stanowią podświetlane litery, ale rozmiar i grafika znaków są zachowane. Na ladzie przewidziano miejsce na florarium tzw. las w szkle. Przy wejściu głównym znajduje się zespół donic własnego projektu. Na prawo od recepcji znajduje się poczekalnia z wygodną sofą, fotelami, stolikami i dywanami nadające tej przestrzeni bardziej przyjazny i relaksacyjny charakter umożliwiający również szybkie spotkania. Naprzeciw niej, w przejściowym długim holu zlokalizowano regał z książkami, sztuką i artystycznym szkłem według indywidualnego projektu. Przestrzeń również uzupełniono o oświetlenie zarówno sufitowe jak i stwarzające nastrój, niskie  lampy podłogowe i stołowe. Jako okładzinę ścienną zastosowano tapetę w ciepłym odcieniu szarości a słupy obłożono fornirowaną, czarną płytą z delikatną strukturą drewna.

Zagospodarowanie wnętrza poczekalni biurowca

Druga poczekalnia na lewo od recepcji jest utrzymana w tym samym charakterze co poczekalnia większa. W świetliku obok recepcji zaprojektowano nowe oprawy w formie listew w układzie kontynuującym układ lameli i podporządkowanych im świateł. Oświetlenie w pozostałych świetlikach złożone jest z 16 kulistych lamp zawieszonych na różnej wysokości podkreślających wysokość holu. W ścianach szczytowych wszystkich świetlików zamontowano listwy z płyty laminowanej w kolorze czarnym z delikatną strukturą drewna oraz dodatkowym oświetleniem ledowym podświetlającym wielkie połacie zielonych ścian, porośniętych pnączami, sukulentami i kwiatami.

Podsumowanie projektu wnętrza recepcji biurowca Neopark A

Konkludując, po wprowadzeniu zmian lobby budynku Neopark A stało się miejscem unikatowym, z odpowiednią atmosferą, spełniającym swoją funkcjonalną i estetyczną oraz integrująca funkcję. Lobby zyskało swój charakter co stanowi wartość dodaną dla całego zespołu budynków.

Mniej

  • KLIENT

    Yawa 18

  • DATA

    2018

  • MIASTO

    Warszawa

  • SKALA

    420m2

  • ZAKRES

    projektowanie wnętrz, projektowanie mebli, projektowanie oświetlenia, projektowanie oznakowania, projektowanie graficzne

  • Udostępnij:

Pliki projeku:

  • Udostępnij: