Branding architecture

RBL, Fintech Coworking Office

RBL_start to wyodrębniona działalność i część  Alior Banku dedykowana projektowi skierowanemu do grupy  innowatorów, startupów i mikroprzedsiębiorstw działających w obszarze Fintech. Projekt i wnętrze przestrzeni musiało spełnić bardzo wysokie standardy technologiczne, badawcze, logistyczne i innowacyjne. Bardzo silny nacisk postawiono również na ekologię. Miejsce miało stać się maksymalnie elastyczne i redukujące do minimum zamknięte przestrzenie. Cała infrastruktura dostosowana została do swobodnej pracy, rozwoju, zmian i ewolucji miejsca.

MORE

Wnętrze RBL_ start jest przestrzenią posiadająca wiele zmiennych funkcjonalności. Możliwe jest to dzięki drobiazgowo wyselekcjonowanej i zastosowanej mobilności elementów wyposażenia, od mobilnych i zmiennych biurek po inne formy wspólnej i samodzielnej aktywności. Elementy te uzupełniają zaawansowane technologie, które w tle płynnie ułatwiają i bezkonfliktowo wspierają pracę i codzienne aktywności jak np. prezentacje, telekonferencje, coworking on-line, badania, obserwacje czy działania laboratoryjne. Elastyczny charakter przestrzeni wraz ze wspierającymi technologiami o zaawansowanych, integrujących systemach sterowania tworzą przyjazny ekosystem dla kreatywnych zespołów.

Charakter projektu nie tylko wpisuje się w obecnie panujące trendy zielonego biura, ale idąc dalej pokonuje ich jedynie estetyczne funkcje. W tym biurze w obszarze łączenia tego typu zastosowań z technologią uzyskano istotne rozwiązanie prozdrowotne. Kluczowym aspektem projektowym jest czystość powietrza, która została zagwarantowana dzięki właściwej selekcji roślin oraz najwyższej światowej jakości urządzeń, dodatkowo filtrujących i oczyszczających powietrze. To połączenie zapewnia, nawet w zamkniętym ekosystemie, wystarczająca ilość tlenu dla kilkudziesięciu pracowników przy prawie 100% automatyce ecosystemu. Panele ledowe wraz z roślinnością przeplatają struktury sufitowe rozświetlając wnętrze i tworząc niecodzienne tło dla życia tego miejsca. Video instalacja jest elementem wizualizującym szerszy aspekt stosowania technologii oraz pokazującym jej artystyczny, dodatkowy wymiar. To daje temu miejscu czynnik kulturotwórczy i zmienny gotowym na animacje i artystyczne projekty.

Jakość w rozwiązaniach to również akustyka i komfort pracy w mobilnych pomieszczeniach. Zaawansowany design został tu ukryty w szczegółach i materiałach od mniejszych obiektów po struktury ścienne. Całe przestrzeń jest obszarem możliwych aktywności a wszystkie powierzchnie są użytkowe – np. białe ściany to white boardy. Powstało zatem miejsce freestylowe o wielu zmiennych, ewoluujące. Nowoczesne technologie – od sterowania głosowego, integrujących wszystko aplikacji po robotycznych asystentów będą sukcesywnie prezentowane podczas kolejnych planowanych aktywności a jego swobodny, rebeliancki, undergrandowy charakter ma działających w nim ludzi skłonić do odwagi i pomysłowości wykraczającej poza sztywne ramy biurowych aktywności.

W RBL_start wszystko współgra ze sobą i dopasowuje się do koncepcji poczynając od mobilnych biurek, różnej wielkości „kabin” do pracy solo lub spotkań w dedykowanych podzespołach. W przestrzeni wykorzystano wiele nowatorskich elementów jak panele leadowe, akustyczne kotary, modułowe meble, przenośne akustyczne ścianki, elektroniczne panele informacyjne oraz zaawansowane systemy telekonferencyjne. Wnętrze zostało zautomatyzowane i zintegrowane również pod względem sterowania parametrami fizycznymi, dostępnymi z poziomu aplikacji. Wszystko to spina wszechobecny, ale dyskretny, wysokiej jakości design wyposażenia i dbałość o każdy szczegół konceptu. W ten sposób powstała jedna z najbardziej zaawansowanych przestrzeni do pracy.

“Miejsca, które mają sprzyjać innowacji, kreatywności i kooperacji na najwyższym poziomie muszą zapewniać pełną płynność działania wszystkich jej elementów wyposażenia, technologii, jakości i swobody. W projekcie RBL_ start udało nam się stworzyć jedną z najbardziej zaawansowanych technologicznie przestrzeni do pracy, z technologią która płynnie i w niewidoczny sposób wspiera wszelkie działania, najwyższej jakości wyposażeniem i środowiskiem przesyconym naturą i zdrowym powietrzem. Możemy śmiało powiedzieć, że pod tym względem jest to chyba najbardziej zaawansowana przestrzeń biurowa w Warszawie” – Robert Majkut

LESS

  • CLIENT

    Alior Bank S.A.

  • DATE

    2018

  • CITY

    Warsaw

  • SCALE

    560m2

  • SCOPE

    interior design, furniture design, lighting design, pattern design, carpet design, multimedia design

  • SHARE

PROJECT FILES

Photo by Nate Cook