Interior Design

Foyer Budynku Media Business Centre

Jakiś czas temu na zamówienie właściciela budynku podjęliśmy się wyzwania przygotowania analizy i koncepcji transformacji holu głównego w budynku biurowym zaprojektowanym w latach 90-tych przez pracownię Wejchert Architects. Istotą zmiany dotychczas raczej pustego i niewykorzystywanego w pełni wewnętrznego atrium było wykreowanie go jako żywego i aktywnego elementu ekosystemu, oferującego przestrzeń dla kilkunastu scenariuszy

– od szybkich kaw i spotkań, po chwilę oddechu i spokojnej pracy poza biurkami na piętrach. Otworzyliśmy więc budynek do wewnątrz, stworzyliśmy miejsca dla współpracy z gośćmi z zewnątrz, stworzyliśmy małe wyspy spotkań i odpoczynku, nadaliśmy mu wypełnienie i wielopoziomową kaskadowość. Rewitalizacja obiektu miała podkreślić przy tym jego wyjątkowy, multimedialny, złożony i wielowątkowy organizm, gdzie części wspólne są platformą dla synergii działań pomiędzy nimi. 

MORE

Wielkie dachowe przestrzenie szkła są nie tylko źródłem całodziennego światła dla wnętrza budynku ale są również powodem zbytniego lśnienia czy nagrzewania. Zastosowane rozwiązania, które tonizują światło wewnątrz, zatrzymują część promieniowania słonecznego, rozpraszają je ale i używają również do zasilenia bujnej roślinności, która teraz wypełnia kaskadowo wnętrze budynku. Przez to stały się one, ważnymi elementami koncepcji. Poprawa mikroklimatu miejsca, nadanie mu ogrodowych akcentów oraz efekt bujnego zarastania, sączenia światła do wewnątrz jest dla kontrastu przerywane wstęgowymi ekranami LED z przypomnieniem, że jesteśmy w miejscu w którym dzieją się media.

Istotnym elementem wspólnych przestrzeni w budynkach są oczywiście restauracje, food kornery czy stołówki. Nie oznacza to jednak że muszą one przypominać zakładowe bary. Naszym zadaniem i celem było miejskie potraktowanie restauracji jak obiektu a la carte w którym codzienny lunch jest przyjemnością i doświadczeniem bogatszym niż obiad z tacy. Bar kawowy, jak włoska cafeteria, food corner, samoobsługowy zestaw maszyn czy zamawiane posiłki w dedykowanych mikro stacjach czynią z tego miejsca bardziej miejskie i ciekawsze doświadczenia. Miejsca te staja się nie tylko codzienną rutyną ale i wizytówką budynku do którego można zaprosić gości z zewnątrz.

LESS

  • CLIENT

    MBC

  • DATE

    2019

  • CITY

    Warsaw

  • SCALE
  • SCOPE

    interior design, furniture design, lighting design, pattern design, design for business

  • Share: