interior design

WABU SUSHI, RESTAURANT

Wabu to unikalne ryby, autorskie kompozycje i techniki kucharskie, które wiernie oddają smak Dalekiego Wschodu z nutą finezji i nowoczesnych akcentów. Restauracja Wabu zlokalizowana jest w centrum Warszawy, na parterze wieżowca Warsaw Spire. Projekt restauracji miał oddać jej charakter a także wyróżnić się i stanowić alternatywną propozycję dla tego, co się dzieje w całym obiekcie Warsaw Spire.

MORE

Centralną część restauracji Wabu zajmuje bryła baru z frontem z onyksu. Bar jest jednocześnie miejscem pracy kucharzy, którą można obserwować na żywo. Przy dużym i intensywnie podświetlonym kontuarze można usiąść i podglądać proces tworzenia dań. Jest on jednym z najważniejszych elementów wnętrza. Ściana z tyłu baru została udekorowana beczkami na sake, które ręcznie robione, zdobią cytaty z japońskich Haiku, opowiadające o przyrodzie, uczuciach i o kuchni. Linię baru od zewnętrznej strony dopełnia rząd wysokich siedzisk dla gości restauracji. Wokół niego, po obu stronach rozmieszczono stoliki. Przestronne, przeszklone wnętrze jest doskonale widoczne z ulicy. Latem częściowo otwarte na patio sąsiadujące z linią fontan i niskiej zieleni. Podział sali jest bardzo przejrzysty i czytelny. Przewidziano strefy kameralnych stolików dla 2 osób, strefę środkową z 4-osobowymi stołami, miejsce dla dużych okrągłych stolików na 6-8 osobowe grupy oraz strefę wysokiego baru. Wyposażenie sali jest na tyle mobilne, że umożliwia swobodną rearanżację, gwarantując przy tym zachowanie jej klimatu i absolutnie niezbędną wygodę klienta.

Środki kreujące klimat odwołują się w nawiązaniach do Japonii, jednak w większej mierze do materiałów, technik i wrażeń, niż do konkretnych przykładów. Mamy tu elementy bezpośrednio związane z japońską kuchnią, jak beczki do sake, papier, kaligrafia czy dekoracje na ścianach, które są swobodną, nowoczesną metaforą bojowych proporców. Dekoracje ścienne zostały  zrealizowane wg koncepcji Roberta Majkuta przez artystkę i projektantkę biżuterii Panią Krystynę Odolińską. Na ścianach wykorzystano tu struktury, przypominające stary budynek, drewno barwione na czarno czy drewniane elementy łączone tradycyjnymi metodami ciesielskimi. Wszystko to daje zestaw materiałów, kolorów, kształtów, wybarwień i tonów, które mają metaforycznie opowiadać historię kojarzącą się luźno z japońskim klimatem, odnosząc się bardziej do przejawów tradycji, niż do współczesności.

Założeniem inwestora było wykreowanie odpowiedniej atmosfery, uzyskano to poprzez tworzące nastrój wyciemnienie i punktowe podkreślenie ważnych miejsc światłem, ale też poprzez specyficzny dobór materiałów i kolorów, które nawiązują do tematu przewodniego, jakim jest japońska kuchnia. We wnętrzu dominują ciemny brąz i czerń. Światło pełni tu funkcję niemal teatralną, scenograficzną. Poprzez właściwy dobór intensywności i barwy zaznaczone są centralne elementy restauracji, ale też punktowo zaakcentowano miejsca, które mają zagwarantować gościom właściwy odbiór dań np. na środku stołu.

Niezwykle ważna dla restauracji jest także akustyka, która wpływa na komfort rozmów podczas posiłku. Twórcom projektu zależało więc na wyeliminowaniu hałasu, jaki może pojawić się w zatłoczonej, pełnej ludzi sali. Cel osiągnięto dzięki specjalnym rozwiązaniom i materiałom akustycznym.

Robert Majkut:

W Wabu Shushi udało się nam uzyskać coś, co osobiście uznaję w restauracjach za niezwykle ważne: mamy tu poczucie klarowności miejsca, w którym się znajdujemy i komfortu przebywania, ale też doświadczania pewnej koncentracji. Zostaliśmy zaproszeni do projektu bardzo głęboko osadzonego w przekonaniach inwestora, ale też i naszych. Wspólnie stworzyliśmy interesującą restaurację, która jest estetyczną i kulinarną manifestacją. Odważne zastosowanie czerni, teatralne świetliste efekty, wyrazista atmosfera, czytelny klimat i światowe menu. Idealna restauracja to miejsce z fantastyczną atmosferą i fenomenalnym jedzeniem. Mam nadzieję, że swoją pracę wykonałem dobrze, bo fenomenalne jedzenie już tam jest.

LESS

  • CLIENT

    Fine Dining

  • DATE

    2016

  • CITY

    Warsaw

  • SCALE

    150m2

  • SCOPE

    interior design, furniture design, lighting design, , signage design

  • SHARE

PROJECT FILES

Photo by Szymon Polański