Projekt wnętrza

WABU SUSHI, RESTAURANT

Wabu to unikalne ryby, autorskie kompozycje i techniki kucharskie, które wiernie oddają smak Dalekiego Wschodu z nutą finezji i nowoczesnych akcentów. Restauracja Wabu zlokalizowana jest w centrum Warszawy, na parterze wieżowca Warsaw Spire. Projekt restauracji miał oddać jej charakter a także wyróżnić się i stanowić alternatywną propozycję dla tego, co się dzieje w całym obiekcie Warsaw Spire.

Więcej

Rozmieszczenie stref restauracyjnych

Centralną część restauracji Wabu zajmuje bryła baru z frontem z onyksu. Bar jest jednocześnie miejscem pracy kucharzy, którą można obserwować na żywo. Przy dużym i intensywnie podświetlonym kontuarze można usiąść i podglądać proces tworzenia dań. Jest on jednym z najważniejszych elementów wnętrza. Ściana z tyłu baru została udekorowana beczkami na sake, które ręcznie robione, zdobią cytaty z japońskich Haiku, opowiadające o przyrodzie, uczuciach i o kuchni. Linię baru od zewnętrznej strony dopełnia rząd wysokich siedzisk dla gości restauracji. Wokół niego, po obu stronach rozmieszczono stoliki. Przestronne, przeszklone wnętrze jest doskonale widoczne z ulicy. Latem częściowo otwarte na patio sąsiadujące z linią fontan i niskiej zieleni. Podział sali jest bardzo przejrzysty i czytelny. Przewidziano strefy kameralnych stolików dla 2 osób, strefę środkową z 4-osobowymi stołami, miejsce dla dużych okrągłych stolików na 6-8 osobowe grupy oraz strefę wysokiego baru. Wyposażenie sali jest na tyle mobilne, że umożliwia swobodną rearanżację, gwarantując przy tym zachowanie jej klimatu i absolutnie niezbędną wygodę klienta.

Jaka panuje atmosfera w Wabu Sushi Restaurant?

Środki kreujące klimat odwołują się w nawiązaniach do Japonii, jednak w większej mierze do materiałów, technik i wrażeń, niż do konkretnych przykładów. Mamy tu elementy bezpośrednio związane z japońską kuchnią, jak beczki do sake, papier, kaligrafia czy dekoracje na ścianach, które są swobodną, nowoczesną metaforą bojowych proporców. Dekoracje ścienne zostały  zrealizowane wg koncepcji Roberta Majkuta przez artystkę i projektantkę biżuterii Panią Krystynę Odolińską. Na ścianach wykorzystano tu struktury, przypominające stary budynek, drewno barwione na czarno czy drewniane elementy łączone tradycyjnymi metodami ciesielskimi. Wszystko to daje zestaw materiałów, kolorów, kształtów, wybarwień i tonów, które mają metaforycznie opowiadać historię kojarzącą się luźno z japońskim klimatem, odnosząc się bardziej do przejawów tradycji, niż do współczesności.

Założeniem inwestora było wykreowanie odpowiedniej atmosfery, uzyskano to poprzez tworzące nastrój wyciemnienie i punktowe podkreślenie ważnych miejsc światłem, ale też poprzez specyficzny dobór materiałów i kolorów, które nawiązują do tematu przewodniego, jakim jest japońska kuchnia. We wnętrzu dominują ciemny brąz i czerń. Światło pełni tu funkcję niemal teatralną, scenograficzną. Poprzez właściwy dobór intensywności i barwy zaznaczone są centralne elementy restauracji, ale też punktowo zaakcentowano miejsca, które mają zagwarantować gościom właściwy odbiór dań np. na środku stołu.

Niezwykle ważna dla restauracji jest także akustyka, która wpływa na komfort rozmów podczas posiłku. Twórcom projektu zależało więc na wyeliminowaniu hałasu, jaki może pojawić się w zatłoczonej, pełnej ludzi sali. Cel osiągnięto dzięki specjalnym rozwiązaniom i materiałom akustycznym.

Podsumowanie projektu wnętrza restauracji przez Roberta Majkuta

”W Wabu Shushi udaÅ‚o siÄ™ nam uzyskać coÅ›, co osobiÅ›cie uznajÄ™ w restauracjach za niezwykle ważne: mamy tu poczucie klarownoÅ›ci miejsca, w którym siÄ™ znajdujemy i komfortu przebywania, ale też doÅ›wiadczania pewnej koncentracji. ZostaliÅ›my zaproszeni do projektu bardzo gÅ‚Ä™boko osadzonego w przekonaniach inwestora, ale też i naszych. Wspólnie stworzyliÅ›my interesujÄ…cÄ… restauracjÄ™, która jest estetycznÄ… i kulinarnÄ… manifestacjÄ…. Odważne zastosowanie czerni, teatralne Å›wietliste efekty, wyrazista atmosfera, czytelny klimat i Å›wiatowe menu. Idealna restauracja to miejsce z fantastycznÄ… atmosferÄ… i fenomenalnym jedzeniem. Mam nadziejÄ™, że swojÄ… pracÄ™ wykonaÅ‚em dobrze, bo fenomenalne jedzenie już tam jest.” – Robert Majkut

Mniej

  • KLIENT

    Fine Dining

  • DATA

    2016

  • MIASTO

    Warszawa

  • SKALA

    150m2

  • ZAKRES

    projektowanie wnętrz, projektowanie mebli, projektowanie oświetlenia, projektowanie oznakowania

  • UdostÄ™pnij:

Pliki projektu:

Zdjęcia: Szymon Polański

  • UdostÄ™pnij: